Palatka.bg
Белград, църква

3 магически места, които не бива да пропускате при приятната си разходка в Сърбия

Нашата съседка Сърбия, подобно на България, има по много за всеки. От оживени градски атракции до спокойни и мирни градове и села, които докосват с великолепната си природа. Освен това е евтино и като комшии е чудесно, че можем да си ходим на гости, за да сменим географски близката дестинация, но с коренно различен темперамент, архитектура и стил на сърбите.

Сърбия освен с богатството си от културни и исторически реликви, също е люлка на разнообразни кафенета и барове, както и пулсиращ нощен живот. Тук се провеждат и някои от най-добрите музикални фестивали в света. Сърбия е място, което очарова – дали заради хората, дали заради природата, но тя е толкова откровена и темпераментна, че ние, българите, изглеждаме до тях прикрити, затворени и мълчаливи.

Белград – няма как да отидете в Сърбия, без да посетите живото сърце на столицата
Белград
Белград – няма как да отидете в Сърбия, без да посетите живото сърце на столицата

Сръбската столица Белград се намира на пресечната точка между река Дунав и река Сава. Той е еклектичен, донякъде старомоден, микс от стари и нови стилове, от сгради от 19-ти век до интериори в стил Art Nouvea.
Има малко неща в Белград, които да не си заслужава да се видят. Но сред емблематичните забележителности се включват крепостта Калемегдан, разположена в парка Калемегдан, останките от която стоят до днес. Паркът е дом на Военния музей, който разполага и с останките на американския бомбардировач Stealth за онези, които искат да се запознаят с военната история от първо лице.

Калемегдан
Калемегдан

Освен крепостта има православни църкви, цветни фасади и старинни площади, но за нещо по-неочаквано се насочете към остров Ада Цингалия в южната част на Белград. Той е остров на река Сава,близо до Белград. Има връзка на две места със сушата. Мястото има широка плажна ивица и зеленината на парка. Ада Циганлия е едно чудесно място за почивка. Мястото е оборудвано с игрища, пейнтбол и още други спортни възможности. По бреговете на река Сава ще можете да се насладите на плуване през лятото, а също и водни спортове като водни ски. Дивата природа на парка е очарователна и буди цялата ни нелицемерна симпатия.

Ада Цингалия
Ада Цингалия
Фрушка гора – Национален парк с „нумизматична стойност” за всеки турист

Дори и да ви звучи пресилено, излишно напомпано, това определение за ниската планина Фрушка гора си е обективно. Фрушка гора се намира в района на Срем, Войводина, на границата със съседна Хърватия и е известна като “Бижуто на Сърбия”. В планинския район има защитена местност, известна като парк Фрушка гора, който е отрупан с тежки лозя и винарни, които си заслужава да посетите, ако сте любители на гроздето и виното.

Туризмът, катеренето и пикниците са популярни занимания в региона, но може би най-голямата картина тук са православните манастири, разпръснати из цялата околност. За някои от тях се смята, че са от 12 век и сега са защитени. Пейзажите тук са грандиозни и много посетители идват да се насладят на невероятните гледки и на спокойните темпове, които позволяват регионът да бъде опознат без бързане.

Фрушка гора
Фрушка гора
Сокобаня

Сърбия е добре известна също със своите спа центрове. Град Сокобаня в източната част на страната е чудесен спа курорт. Ако сте чували за българската средновековна крепост Соколец (Сокол град), тя се намира до града. За термалните води тук се казва, че имат дълбоко лечебни свойства.  Тук има парна баня, датираща от 17-ти век. Освен заради горещите извори, си заслужава да се пътува и заради прекрасния чист въздух. За въздуха твърдят, че е с високо отрицателни йони и без замърсяване, поради височината. Заради това мястото е наричано и с фразата “климатичен спа”.

Белград, църква

Снимки: pixabay