Palatka.bg

Какви тайни крие Великата китайска стена?

Простирайки се на 6900 километра от изток на запад, Великата китайска стена е едно от най-големите чудеса в света

Стената, която се простира по плата, тревисти и блатни райони, пустини и планини, е обявена през 1987 г. за обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Великата китайска стена всъщност се състои от много стени, някои от които се движат успоредно една на друга. Стената има история от над 2 000 години, но някои части са напълно несъществуващи или са в развалини. Въпреки това, Великата китайска стена остава една от очарователните атракции в света, които всеки пътешественик трябва да види, поради историческото ѝ значение и архитектурно великолепие.

Великата китайска стена е построена в продължение на дълъг период. Макар днес да я виждаме като една цялостна структура, то тя не е построена наведнъж. Между 6-и и 7-ми век пр.н.е. имаше чести войни, водени между различните династии на държавата и Пролети и есени. Стените и кулите са построени по границите, за да служат за самозащита.

Владетелят на царство Чу – Чън през III в. пр.н.е е първият, който строи подобна стена. По времето на династията Цин различни части от империята са обединени в една. За да се предпази империята от нашествениците-номади от север, император Цин Шъхуан заповядва всички стени, които са били построени до момента да бъдат свързани в една, с което се създава и Великата китайска стена.

Откакто е построена стената е била не само реконструирана и модифицирана, но и постоянно достроявана и удължавана

През период от повече от 2000 години милиони китайци са помогнали за създаването, а впоследствие и възстановяването на стената. Главната цел зад изграждането на Великата китайска стена е империята да бъде винаги защитена от нашественици като монголците.

Огромна част от Великата китайска стена е била построена по време на династията Мин между 1368 и 1644 година.

Стената е построена, за да предпази Китай от враговете му и от северните нашественици. Най-вероятно това са били основно монголците, които са били племенни групи, които са извършвали нападения в региона. Въпреки че стената е построена, регионът все пак е завладян от монголците в крайна сметка. Великата китайска стена е била използвана и за контролиране на китайските граждани и да служи за преграда да напуснат страната. Исторически погледнато, Китай не е единствената страна, която изгражда стена по границите си. Идеята за физически ограждания се ражда още в Корея, Римската империя, градовете-държави в Гърция и почти всяка друга сериозна военна и политическа сила.

Всички тези стени са построени, за да защитят териториите на своите държави. Въпреки това, Великата китайска стена е може би най-екстремният проект за военна отбрана в историята и също така служи за гарант на мира и стабилността на селското стопанство на древното китайско общество.

Повече от 2000 години стената служи като мощно средство за защита на Китай

Тя е служила за терен на множество битки между номадските и селскостопанските общества в района. Великата китайска стена е защитавала както културния прогрес, така и икономическото развитие, чрез охраняване и осигуряване на безопасно преминаване през търговските пътища като Пътя на коприната. Работната ръка, която е построила стената се състои от военнопленници, роби, наети работници, войници, осъдени на каторга престъпници и селяни, които бяха били доведени насила.

Смята се, че императорът Цин Шъхуан е наредил около един милион души да се включат към строежа на Великата китайска стена. Според законите на династията Цин затворниците са били длъжни да работят на стената в продължение на минимум четири години. Също така се смята, че десетки хиляди хора са умрели по време на изграждането на стената от умора или от глад. Великата китайска стена е човешко творение, което успява да оцелее, отвъд всички политически, военни и социални промени и остава и до днес едно от най-великите архитектурни колективни достижения на човечеството.