Palatka.bg

Зимбабве – природен рай, за който знаем толкова малко…

Зимбабве е място, в което живее необезпокоявана дивата природа. Ако търсите не резерват, а истинска страна, в която природата си „живее на свобода”, необременена от политическите борби и разногласия, то Зимбабве е такава забележителна страна. Тя също е дом на приятелски настроени хора, които заедно с причудливите същества на животинския свят и техните огромни популации са домакини в гнездото на късчето съхранена Природа.

Зимбабве е държава в Южна Африка,
Зимбабве е държава в Южна Африка, която граничи със Замбия, Ботсвана, Мозамбик и Република Южна Африка. Населението на страната е около 13 милиона, а най-населените райони са около големите градове Булавейо и столицата Хараре. Страната е известна със своите драматични пейзажи, в които всеки любител на дивата природа с радост би се изгубил и не би се намерил, за да остане да живее там.

Национален парк "Хуанге"

Национален парк “Хуанге”

 Национален парк “Хуанге” е най-големият парк сред всичките осем в Зимбабве. В парка живеят 105 вида бозайници и е единствената защитена зона, където могат да се видят голямата африканска антилопа гемсбок и кафявата хиена в една добра популация. В парка може да се види една от най-големите в Африка оцелели популации от африкански диви кучета. Слонът е друг широко разпространен представител на дивата природа в парка. Национален парк “Хуанге” е далеч по-малко посещаван от Национален парк водопад Виктория, но тъй като се намира недалеч от водопада, определено си заслужава пътуването.

Чудото, наречено водопадът Виктория

Чудото, наречено водопадът Виктория

Разположен на река Замбези, водопадът Виктория създава естествена граница между Замбия и Зимбабве. Това природно царствено бижу се кичи не само с короната на красотата, но и с титлата: най-голям водопад в света. Но прелестта му е още по-многопластова – той е сред най-необичайните по форма и с най-разнообразната и лесно видима природа, която загръща в своето наметало всеки голям водопад.

Горното течение на река Замбези е дом на огромна популация от хипопотами и крокодили. А диви животни като слонове, биволи и различни видове антилопи често могат да бъдат забелязани да пият вода от реката.

Падането на водата от върха на Виктория е истински зрелищна гледка

Падането на водата от върха на Виктория е истински зрелищна гледка, от която буквално ти се завива свят. Ширината на водопада е 1,7 километра, а височината му между 90 и 107 метра. С тези гигантски размери Виктория формира най-голямата завеса от падащи води в света. През дъждовния сезон димът от стените може да бъде забелязан на километри и да се издига над 400 метра над земята. Разходката под него е като ходене в силна буря.

Местните наричат водопада Mosi-oa-Tunya, което в превод означава „Гърмящ дим”. Всъщност атмосферата около него е именно такава: сякаш се намирате в облак дим, който гърми с всичка сила. Насладата от гледката е голяма, тъй като Виктория е в пъти по-величествен от много други световноизвестни водопади, като Ниагарския, например.

Водопадът Виктория е един от осемте национални парка в  Зимбабве.

Водопадът Виктория е един от осемте национални парка в Зимбабве.

 Въпреки че населението на Зимбабве е видяло повече бедствия, отколкото можете да се представите, те са изключително позитивен и приятелски настроен народ.

Пътуването през тази страна ще ви покаже повече усмивки от всякога и много повече отколкото сте получавали в редица „цивилизовани” и успешни места, на които сте били. Ужасните конфликти в страната обаче несъмнено са оставили своите белези. Дървеният материал на Зимбабве е световно известен и където и да сте в Африка, никога няма да видите по-фини ръчно изработени сувенири, отколкото тук. Но за съжаление, на хората им е все по-трудно да ги продават. Те дори биха разменили гигантски дървен носорог за вашите обувки.
Тези хора са преживели много тежки времена, така че не се преструвайте пред тях. А няколко изкарани долара в шепите им означава да получат целия свят.
Не се препоръчва да пътувате сами до Зимбабве. Обикновено пътуването до там се осъществява с организирана група.

 Въпреки че населението на Зимбабве е видяло повече бедствия

Зимбабве се намира в тропиците, но през цялата година преобладават умерени условия.

Тъй като климатът се забавя от надморската височина и вътрешната позиция на страната, Зимбабве не е класическата страна с тропически климат. Горещият и сухият сезон е от август до октомври, а дъждовният – от ноември до март. Най-добрите месеци за посещение са от април до май и от август до септември. Нощните температури могат да паднат под нулата.

Държавата стана печално известна с хиперинфлацията, която достигна преди няколко години забележителни висоти. Това е причината да не се препоръчва използването на кредитни карти на територията й, тъй като може да има огромни последици. За да сте спокойни, си носете пари кеш.

Държавата стана печално известна с хиперинфлацията

Снимки: pixabay