Palatka.bg

Мъртво море – легендата на Светите земи, в която всеки трябва да се потопи (макар и да не е възможно)

Всички знаем, че Мъртво море се нарича така, защото в него не вирее никаква форма на живот, поради екстремно високите му нива на сол. Водата в Мъртво море е почти 10 пъти по-солена от океанската вода. Мъртво море, или на арабски “Морето на смъртта”, или на иврит “Соленото море” е солено езеро (да, всъщност е езеро), полегнало в най-ниската точка на земята между Израел, Йордания и Палестина. Източният му бряг принадлежи на Йордания, а южната половина на западния бряг принадлежи на Израел. Река Йордан, от която Мъртво море получава почти цялата си вода, тече от север. Мъртво море е известно с това, че в него не можете да потънете. В него можете да почувствате как се чувстват космонавтите и да се насладите на тази безметежна безтегловност.

Мъртво море е най-ниската точка на повърхността на Земята.

Мъртво море е най-ниската точка на повърхността на Земята. Разположено е на 430 м под морското равнище, но спада с около 1 м за година. Общата му площ е около 1020 квадратни километра. Дължината му е около 76 км, а е широко 18 км. От 60-те години на миналия век то става все по-ниска точка, защото Израел и Йордания започнали да отклоняват голяма част от потока на река Йордан за земеделски и битови нужди и увеличили използването на самата вода от езерото за търговски цели. Резултатът от тези дейности е ужасен спад в нивото на водата в Мъртво море. До средата на 2010 г. нивото на езерото е било намаляло с около 30 метра. Но то продължава да спада с около метър годишно.

Всички тези животворни свойства на Мъртво море,

Знаете ли, че всъщност Мъртво море дарява живот? Водата, въздухът и черната кал на Мъртво море имат специални лечебни свойства за кожата и за множество заболявания.

Всички тези животворни свойства на Мъртво море, го превръщат в специален диамант, който човечеството трябва задължително да задържи „живо”.

Ако винаги сте си мечтали да опитате изживяването да си лежите върху гъстото Мъртво море, в което е невъзможно да потънете, по-добре е да го направите по-скоро, защото ако Йордания и Израел не направят нещо за неговото спасяване, до 50 години то вероятно ще пресъхне.

Голяма част от хората идват тук на медицински туризъм,

Голяма част от хората идват тук на медицински туризъм, за да могат да се възползват от богатата на сол и минерали вода, пълна с множество ползи за здравето. Независимо дали сте на територията на Израел или откъм Йордания, бреговете на Мъртво море са истински рай за туристите, изпъстрени с четири и петзвездни хотели, както и с множество други атракции и забавления.

За водата от Мъртво море се казва, че помага за лечение на артрит, остеопороза, псориазис и много други физически проблеми. Тъй като Мъртво море е най-ниската точка на земята, не е нужно да се притеснявате, че ще изгорите на слънцето, докато сте там. Това означава, че можете да се киснете във водата под лъчите на слънцето, а водата да изпълнява магическите си свойства. А след като излезете, ще забележите дебел слой сол върху тялото си.

Калта от Мъртво море също е пълна с минерали и чудеса и можете да я намажете върху кожата си, докато изсъхне, след което да влезете във водата.

Знаете ли, че всъщност Мъртво море дарява живот? Водата, въздухът и черната кал на Мъртво море имат специални лечебни свойства за кожата и за множество заболявания.

Но има някои специфични неща за Мъртво море, които трябва да знаете, за да се насладите пълноценно на престоя си на този чуден диамант. Вижте ги!

Първото нещо е да не се бръснете. Послушайте този съвет, ако не искате преживяването ви да се превърне в невероятно болезнено. Не се бръснете 5 дни преди пристигането си. Ако все пак сте го направили, задължително се намажете обилно с крем, преди да влезете във водата.
Не оставайте за повече от 10 минути във водата. Може да излезете и след това да се върнете отново, но всеки път за не по-дълго от 10 минути.
Не влизайте, ако имате незараснали рани. Ако го направите, буквално ще разберете израза “да сипеш сол в раната”.

За да се сдобиете с известната кал, не се опитвайте да си я набавите сами. Калта се предлага на плажовете в малки бурканчета.
Внимавайте да не ви влезе вода в очите. Понякога, когато солената вода влезе в очите, тя инстинктивно ви кара да си ги затворите, а тъй като в Мъртво море не може да се плува, нито да се ходи по дъното, човек се паникьосва, защото му е трудно да излезе от водата. Изглежда глупаво, но всъщност може да е опасна ситуация, в която да имате нужда от спасител.

Веднага щом излезете, трябва да се изкъпете, освен ако не сте там, за да лекувате някои кожни проблеми и ви е казано да запазите солта върху кожата си.

Веднага щом излезете, трябва да се изкъпете, освен ако не сте там, за да лекувате някои кожни проблеми и ви е казано да запазите солта върху кожата си.
Освен странната безтегловност в морето, където задължително трябва да се снимате, другото безспорно още по-впечатляващо нещо са гледките отгоре. Разходете се и снимайте Мъртво море от различни ъгли.
Калта може да ви помогне да изглеждате млади и свежи. За тази кал богатите и известните плащат много пари. Най-добре е да я оставите да изсъхне на слънце и после ще видите как действа магията.
И не забравяйте да се любувате на умиращото животворно Мъртво море. Изгревът над Мъртво море е великолепна гледка, която е несравнима. Успокояваща атмосфера излъчва тази библейска забележителност и минерално съкровище.

Мъртво море е едно от природните чудеса на света – с неговата вода, кал и атмосферни лечебни свойства. Силно се надяваме на далновидност на страните Израел и Йордания, които да начертаят стриктен план за неговото спасяване.

 

Мъртво море е едно от природните чудеса на света

Снимки:  pixabay